Blaasproblemen Kat

Blaasproblemen Kat

Is uw kat bekend met een blaasprobleem? Of verdenkt u uw kat misschien van urinewegproblemen?

De oorzaak van een blaasprobleem bij de kat is vaak stress of blaasgruis. Bij ongeveer 20 tot 30% van de blaasontstekingen bij de kat is de onderliggende oorzaak blaasgruis of blaasstenen. Het microscopisch kleine gruis kan de blaaswand irriteren en bij de kater de plasbuis verstoppen. Als gevolg hiervan kan de kater niet plassen en kan de blaas onder spanning komen te staan. Dit wordt een "plaskater” genoemd en is een spoedgeval! 

Het overgrote deel, 60 tot 70%, van de blaasontstekingen worden veroorzaakt door stress of heeft een onbekende oorzaak. Vaak is stress slecht herkenbaar voor de eigenaar: de kat is een binnenvetter. 

Bacteriële blaasontstekingen en tumoren komen bij minder dan 5% van de katten voor.  

Doet uw kat kleine plasjes, misschien met wat bloed erbij of op vreemde plekken waar hij normaal niet plast? Of lijkt hij/zij pijn te hebben door bijvoorbeeld te miauwen en/of te persen tijdens het plassen? Aarzel dan niet om wat urine op te vangen en dit te laten onderzoeken.  

Urine opvangen kan makkelijk door speciale katkor kattenbakkorrels of ongekookte macaroni in de (schone) kattenbak te doen. U kunt de opgevangen urine, het liefst zo snel mogelijk na het opvangen, in een schoon buisje of potje bij de praktijk brengen. Vragen of wilt u advies? Bel dan gerust naar de praktijk op 0528 ‑ 37 12 91.