Kat

Informatie over katten

Ruim een kwart van de huishoudens in Nederland heeft een of meerder katten in huis. Daarmee is de kat één van de populairste gezelschapsdieren. De aanschaf van een kat brengt wel een aantal verantwoordelijkheden met zich mee. Een kat moet bij u en uw gezin passen. De kat mag geen (over)last vormen voor gezinsleden, buren, bezoekers en anderen. Hij hoeft niet uigelaten te worden, maar heeft uiteraard wel aandacht en verzorging nodig. Een kitten (jonge kat) is natuurlijk leuk, maar kost veel tijd om goed op te voeden. Er komen jaarlijks tienduizenden katten in asielen terecht, dus u kunt ook overwegen om een kat uit het asiel te halen.

Een kat wordt gemiddeld vijftien tot twintig jaar oud. Uit onderzoek blijkt dat de levensverwachting van een gecastreerde kat twee keer zo lang is als van een vruchtbaar dier.

 • Kitten
 • De oudere kat
 • Voedingsconsult
 • Blaasgruis kat
 • Dierenartsenbezoek

Kitten

Hier vindt u de basisinformatie voor een vrolijke, gelukkige en natuurlijk een gezonde kitten!

Vaccinatie

Als kittens geboren worden, krijgen ze via de eerste moedermelk belangrijke antistoffen tegen verschillende ziekten. De werking van deze stoffen verdwijnt na ongeveer 9 weken. Op 9 weken moet er dus een enting gegeven worden om uw kitten te beschermen. Deze heeft de kitten vaak al gehad voordat hij bij u kwam. Er volgt hierna nog één enting om er zeker van te zijn dat uw kitten goed beschermt is. Deze wordt gegeven op 12 weken leeftijd. Hierna is het advies om jaarlijks te vaccineren. Uw kitten wordt gevaccineerd tegen niesziekte en kattenziekte.

Niesziekte

Niesziekte is een zeer besmettelijke virusziekte. Het komt vrij veel voor en kan zeer hardnekkig aanwezig zijn. Een beginnende niesziekte gaat vaak samen met veel niezen. De ziekte uit zich in ontstekingen in de slijmvliezen van de voorste luchtwegen. Ogen gaan tranen, neuzen worden snotterig en er wordt veel geniest.

Katten die niesziekte hebben gehad zullen het virus levenslang bij zich dragen. Dit betekent dus ook dat ze andere katten kunnen besmetten! Op het moment dat het afweersysteem niet optimaal werkt, kan de niesziekte dus weer tot uiting komen. Vandaar dat de jaarlijkse vaccinatie zo belangrijk is: om het afweersysteem sterk te houden!

Kattenziekte

Kattenziekte is een zeer besmettelijke virusziekte, vooral voor de jonge kat. Het virus kan zich snel verspreiden via besmette handen of kleding. Daarnaast is het virus zeer moeilijk weg te krijgen, een besmette ruimte kan nog lange tijd een risico vormen.

Symptomen zijn voornamelijk afwijkingen aan het maag-darmstelsel, denk hierbij aan veel braken en diarree. Door een verminderde afweer krijgt de poes hoge koorts, wordt sloom en kunnen andere infecties het ziektebeeld versterken. Het sterftepercentage is, vooral bij jonge katten, hoog. Het mag duidelijk zijn dat vaccineren niet overbodig is!

Groei en voeding

Kittens zijn vaak bijzonder actief. Al spelend verkennen ze de omgeving, doen een hoop indrukken op en ravotten met de gezinsleden. Naast deze energie moeten ze ook nog energie over hebben om te groeien. Een goed verteerbare brok dat zorgt voor minder ruikende ontlasting en een gezonde huid en vacht. Ook minder afval en luchtjes in de kattenbak zijn een groot voordeel. Een ongebalanceerde voeding kan grote gevolgen hebben. Hierbij is een gezond gewicht belangrijk, controleer dit dus regelmatig.

Ontwormen

Een worminfectie is te voorkomen en te behandelen. Zeker bij kittens komen wormen voor, aangezien ze vaak al besmet zijn met wormen voordat ze zelfs geboren zijn. Ook kunnen ze besmet worden door het opeten van een besmette vogel of kunnen geïnfecteerd raken na het oplikken van een vlo. Ontwormen is vooral belangrijk als er jonge kinderen in huis zijn, spoelwormen van de kat en de hond zijn namelijk besmettelijk voor de mens en kunnen gezondheidsproblemen geven. Verschillende middelen zijn hiervoor verkrijgbaar.

Ontwormingsschema kitten

  Leeftijd
Eerste ontworming 3 weken
Tweede ontworming 6 weken
Derde ontworming 9 weken
Vierde ontworming 12 weken
Vijfde ontworming 16 weken
Zesde ontworming 24 weken

Hierna 2 tot 4 keer per jaar ontwormen. Indien u wormen in de ontlasting gezien hebt, dan na 10 dagen nogmaals ontwormen.

Chippen

De grootste angst van veel katteneigenaren is dat de kat wegloopt en niet teruggevonden kan worden. Helaas komt het veel voor dat gevonden katten niet teruggebracht kunnen worden naar hun baasje, omdat ze niet te identificeren zijn en zo in het asiel terecht komen. Dit is te voorkomen door middel van het laten inbrengen van een chip. Deze chip heeft de grootte van een rijstkorrel en wordt onder de huid ingebracht. De chip wordt geregistreerd op uw naam, adres en telefoonnummer. De chip is af te lezen door een chipreader die elke dierenarts, dierenambulance en elk asiel heeft. Met een simpel telefoontje is uw kat zo weer thuis!

Mocht u uw kat meenemen naar het buitenland, dan is een chip zelfs verplicht. Evenals een Europees paspoort en een rabiësenting.

Vlooien

Dit zijn bijzonder vervelende parasieten, zowel voor uw kitten als voor u. Vlooien zorgen niet alleen dat uw kat last heeft van jeuk, maar kunnen ook lintworminfecties overdragen en bloedarmoede veroorzaken. Vlooien kunt u bestrijden én voorkomen met spot-on pipetten.

De oudere kat

Verzorging van uw oudere kat

Huisdieren worden tegenwoordig veel ouder dan vroeger. Dit geldt ook voor katten. De gemiddelde kat wordt zo’n 14 jaar, met veel uitschieters. Een kat is erg snel volwassen, als ze 1 jaar is geweest staat dat in mensenjaren gelijk aan 15 jaar. Maar ze verouderen veel langzamer.

Binnen of buiten kat

Er wordt wel eens gesteld dat de binnenkat ouder wordt dan de kat die vaak buiten komt. Dit is niet altijd waar, de binnenkat is dan wel beschermd tegen verkeersongelukken, maar loopt door de beperkte ruimte kans op gewichtstoename. Wat, vooral als ze ouder worden, gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Gevolgen als diabetes en artrose.

Verandering in levensbehoeften

Zodra uw kat 10 jaar of ouder is wordt zij een senior kat. Er kunnen een aantal veranderingen optreden zoals een verminderd activiteitsniveau, waarbij het gewicht kan veranderen. En naarmate ze ouder worden zullen organen en de spijsvertering minder efficiënt functioneren. Ook kunnen ze ouderdomskwalen zoals nierfunctiestoornis, schildklier- en hartproblemen ontwikkelen. Slechter wordende zintuigen en een verhoogde bloeddruk horen ook bij het ouder worden.

Gevolgen van veroudering:

Net als bij mensen brengt leeftijd een aantal lichamelijke veranderingen met zich mee.

 • Een oudere kat is vaak minder actief; het spiervolume neemt hierdoor af, waardoor rennen, springen en klimmen lastiger wordt. Een gebrek aan lichaamsbeweging leidt echter weer tot stijve gewrichten.
 • Een oudere kat heeft vaak een verminderde eetlust omdat het reuk- en smaakvermogen afnemen. Ook kunnen er gebitsproblemen zijn die bijdragen aan moeilijker eten.
 • De darmwerking kan achteruitgaan waardoor voedingsstoffen minder goed door het lichaam worden opgenomen met gewichtsverlies als gevolg. Sommige oudere katten krijgen last van verstopping.
 • Een oudere kat heeft vaak minder dorst en loopt daarmee kans op uitdroging. Vooral als de kat nierproblemen heeft, vormt uitdroging een reëel gevaar.
 • Een oudere kat slaapt vaak lichter, maar wel vaker dan voorheen.
 • De conditie van de vacht van een oudere kat is vaak matig waardoor uw kat minder goed bestand is tegen de kou en regen.

Voedingsconsult

Krijgt uw kat voldoende voedingsstoffen binnen?

Met een nieuw uniek, online rekenplatform kunnen wij berekenen of uw hond of kat de juiste en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor gezonde dieren of dieren met een aandoening (bijvoorbeeld een langdurig geïrriteerd maagdarmkanaal of een huidprobleem). Er zijn speciale modules voor dieren die moeten afvallen of juist om een gezonde groei bij puppy's te bevorderen. 

Het programma werkt met alle merken voeding en kan op basis van een aantal vragen de precieze voedingsbehoefte van uw huisdier berekenen. Zo ontvangt u een uitgebalanceerd voedingsadvies welke aan alle behoeften van uw huisdier voldoet. Het advies kan worden samengesteld met droog-, nat- en rauwe voeding.

De paraveterinairen staan in direct contact met onze dierenartsen, maar ook met een erkend veterinair voedingsspecialist. Dit betekent dat ook uitzonderlijke gevallen bij ons terecht kunnen voor een op maat gemaakt voedingsadvies, denk bijvoorbeeld aan een zelf kook dieet onder volledige begeleiding van paraveterinair én dierenarts.

Loopt u al langere tijd met de vraag of u wel de juiste voeding geeft of heeft uw huisdier een probleem wat maar niet overgaat? U kunt een (telefonisch) voedingsconsult afspreken bij de paraveterinair. Er wordt onder andere besproken wat voor voeding er al gegeven wordt en welke problemen er eventueel spelen. Wij zoeken samen met u en het programma naar de beste voeding voor uw hond of kat.  

Maak uw afspraak bij de paraveterinair.

Blaasgruis kat

Informatie over blaasgruis bij de kat

Wat is blaasgruis?

Als zouten in de urine uitkristalliseren ontstaat het zogenaamde blaasgruis. Blaasgruis bestaat dus uit kristallen. Deze kristallen kunnen samen klonteren tot kleine blaassteentjes zo groot als zandkorreltjes. Echte stenen worden in de kattenblaas zelden gevormd.

Komt blaasgruis alleen voor bij katers?

Blaasgruis komt zowel bij katers en poezen voor. Vroeger dacht men dat blaasgruis alleen bij gecastreerde katers voorkwam. Dit blijkt een fabeltje te zijn. Wel of niet gecastreerd zijn heeft géén enkele invloed op het wel of niet last krijgen van blaasgruis. Doordat poezen een korte en wijde plasbuis hebben kunnen ze blaasgruis meestal goed uitplassen. We zien daarom weinig blaasgruisproblemen bij poesen. Katers hebben een lange plasbuis die vlakvoor de penis vernauwd. Hierdoor zien we regelmatig (ernstige) problemen bij katers.

Klachten bij blaasgruis?

Poezen: het blaasgruis veroorzaakt soms in de blaas en plasbuis irritatie en ontsteking. Dit uit zich door: niet meer in de kattenbak plassen, vaak kleine plasjes doen op de vloer of kattenbak en veel ongemak bij het plassen (klagend miauwen). De urine kan van een normale gele tot een rode (bloed) kleur hebben.

Katers: het blaasgruis veroorzaakt dezelfde problemen als bij de poes. In ernstige gevallen kan het blaasgruis bij de vernauwing voor de penis vastlopen. Dit veroorzaakt een verstopping. De verschijnselen hiervan zijn: Voortdurend na de kattenbak gaan, veel persen, klagend miauwen en er komt nagenoeg geen urine. Uw kater heeft dan dringend hulp nodig. Als de kater niet meer kan plassen, raakt uiteindelijk de blaas overvol. Hierdoor kunnen de nieren de afvalstoffen niet langer uit het lichaam verwijderen en begint er een acute niervergiftiging: braken, ogen gaan diep liggen, het klagend miauwen stopt,onderkoeling en uiteindelijk raakt de kater in een diepe coma.

Binnen 24 uur na de verstopping kan een kater al overlijden!

Een kater die problemen heeft met het plassen moet altijd binnen 15 uur gezien worden. Een kater die niet kan plassen is een dringend spoedgeval!

 

Soorten blaasgruis

Er zijn verschillende soorten blaasgruis. De belangrijkste twee soorten zijn:

Struviet: Struviet bestaat uit magnesium, ammonium en fosfaat. Deze wordt met name gezien bij jonge katten.

Calciumoxolaat: Deze vorm van blaasgruis wordt meer en meer gezien. Komt voornamelijk voor bij de oudere katten.

Om welke vorm van blaasgruis het gaat wordt vastgesteld door microscopisch onderzoek van de urine. In bijzondere gevallen wordt het gruis opgestuurd naar een laboratorium voor analyse.Het is belangrijk om vast te stellen om welk soort blaasgruis het gaat. Elk soort blaasgruis heeft zijn eigen manier van behandeling.

Oorzaak van blaasgruis

De exacte oorzaak is nog niet bekend. Er zijn wel een aantal oorzaken aan te geven die de kans op het krijgen van blaasgruis kunnen vergroten:

1) Aanleg. Als een kater last heeft van blaasgruis dan heeft zijn broer een verhoogde kans op het krijgen van blaasgruis.

2) Activiteit. Luie katers hebben een verhoogde kans op blaasgruis.

3) Geslacht. Doordat katers een langere en nauwere plasbuis hebben kan blaasgruis gemakkelijker vastlopen dan bij poesen. Blaasgruisklachten zien we dus voornamelijk bij katers.

4) Gewicht. We zien blaasgruis met name bij dikke katers.

5) Leeftijd. Op een leeftijd tusen 1-2 jaar zien we de meeste klachten optreden.

6) Aantal keren urineren per dag. Katten die vaak plassen hebben minder kans op blaasgruis: de zouten krijgen geen tijd om uit te kristalliseren. Katten plassen minder vaak als: ze alleen de kattenbak gebruiken en met name als de kattenbak niet vaak genoeg wordt schoongemaakt.

7) Drinken. Katten die weinig drinken hebben geconcentreerde urine. In een geconcentreerde urine zullen zich gemakkelijk kristallen vormen. Katten die veel blikvoeding eten (blikvoeding bevat ongeveer 80% water!) hebben minder snel last van blaasgruis.

8) Voeding. Voeding bevat noodzakelijke zouten (mineralen). Als teveel van deze zouten aanwezig zijn in de voeding bestaat er een verhoogde kans op het krijgen van blaasgruis. Runderhart en kippenhartjes bevatten veel magnesiumzouten. Magnesium is de voornaamste bouwstof voor struvietgruis (de meest voorkomende soort blaasgruis. De voeding beïnvloed ook de zuurgraad van de urine. In zure urine kan moeilijk blaasgruis gevormd worden.

Katers krijgen zelden zomaar een blaasontsteking. Er is bijna altijd een dieper liggende oorzaak aanwezig zoals blaasgruis. Naast behandeling van de blaasontsteking vindt in onze kliniek altijd urineonderzoek plaats!

Behandeling van blaasgruis

Als er sprake is van verstopping dan wordt deze eerst opgeheven met speciale catheters en vloeistoffen. Mocht dit niet lukken dan wordt de verstopping operatief verholpen: de zogenaamde penisamputatie. De afgelopen vijf jaar heeft op onze kliniek deze operatie niet meer plaatsgevonden: we hebben (helaas) teveel ervaring gekregen met het ontstoppen van katers!

Zowel bij verstopping als bij het vermoeden van blaasgruis vindt altijd urine-onderzoek plaats. Met het urine-onderzoek wordt vastgesteld om wat voor gruis het gaat:

Struviet: Deze vorm van gruis komt het meest voor. Gelukkig kan dit gruis met speciale dieetvoeding worden opgelost. Dit blaasgruisoplossend voer moet 5-6 weken lang worden gegeven. Hierna kan struvietvoorkomend voer gegeven worden om te zorgen dat het gruis niet meer terugkomt. Beide dieetvoeders zijn uitsluitend bij de dierenarts verkrijgbaar.

Calciumoxalaat: Deze vorm van gruis komt gelukkig niet veel voor. Dit gruis is niet op te lossen met speciale dieetvoeding. In ernstige gevallen moet het gruis operatief uit de blaas verwijdert worden. Uw kat wordt op een speciaal dieetvoeding gezet om te voorkomen dat er nieuw gruis gevormd wordt.

Moet mijn kat levenslang blaasgruis voorkomend voer krijgen?

Poes: Als uw poes op blaasgruisvoorkomend voer gezet is omdat ze voordurend blaasontstekingen krijgt is het verstandig om haar dit voer continue te geven.

Kater: mocht uw kater een blaasverstopping hebben gehad dan is helaas onze ervaring dat deze levensbedreigende verstopping meestal weer terugkomt als hij normaal kattenvoer eet. Mocht u toch willen stoppen met de dieetvoeding bespreek het dan met ons!

Afhankelijk van de ernst van de klachten kunnen we redelijk goed inschatten wat het risico is. In ieder geval voeren we een urineonderzoek uit als uw kater 2 weken normaal voer heeft gehad om te kijken of er nieuwe kristallen in de blaas zijn gevormd.

Blaasgruisvoer bevat alle ingredienten die uw kat nodig heeft. Gezonde katten mogen dit voer zonder problemen levenslang hebben. U mag dit voer echter niet geven aan kittens en aan drachtige katten!

Voorkomen van blaasgruis

 • Zorg altijd voor een schone kattenbak: als uw kat zijn plas op gaat houden dan verhoogt dit de kans op blaasgruis.
 • Zorg ervoor dat uw kat niet dik wordt, te zware katten hebben verhoogde kans op blaasgruis.
 • Geef uw kat liever geen vers hart. Hart bevat erg veel magnesiumzouten wat de kans op struvietgruis verhoogt.
 • Zorg dat er altijd voldoende drinkwater beschikbaar is, mocht uw kat voorkeur hebben voor het water uit b.v. het aquarium ontneem hem deze mogelijkheid niet. Weinig drinken geeft geconcentreerde urine waardoor gemakkelijk kristal (gruis) vorming plaats vindt.
 • Geef een goede kwaliteit voer, hierdoor bent u verzekert dat er niet teveel magnesiumzouten in zit. U kunt eventueel blaasgruis voorkomend voer geven.

Dierenartsenbezoek

Tips voor een ontspannen dierenartsbezoek met uw kat.

Heeft jouw kat een hekel aan de dierenarts? Of slaat hij op de vlucht wanneer hij het reismandje ziet? Katten zijn erg gevoelig voor stress, een bezoekje aan de dierenarts levert vaak veel stress op. Wij proberen zo katvriendelijk mogelijk te werk te gaan, maar een goede voorbereiding begint thuis al. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om het bezoekje aan de praktijk zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

Wat houdt katvriendelijk voor ons in?

 • Wij bieden de mogelijkheid om uw kat naast u op de bank neer te zetten in de wachtkamer, dit is voor de kat prettiger dan op de vloer.
 • Wij doen ons uiterste best om de wachttijd zo kort mogelijk te houden door op afspraak te werken.
 • Op verschillende plekken in de praktijk hangen Feliway verdampers. Deze geven natuurlijke feromonen af wat helpt bij het verminderen van spanningen bij katten.
 • Onze dierenartsen proberen uw kat zo rustig mogelijk te benaderen.
 • Wanneer mogelijk kan uw kat tijdens het onderzoek in zijn mandje blijven zitten. Dit is voor de kat prettiger.
 • Katten zijn erg gevoelig voor geuren, indien u een kleedje met eigen geur in het reismandje gedaan hebt kan de kat op het eigen kleedje blijven zitten tijdens het onderzoek.

Wat kunt u zelf doen?

 • Kies voor een reismandje waar de bovenkant vanaf kan. Op deze manier kan uw kat rustig van boven in het mandje getild worden, zonder dat hij of zij gedwongen een donker kooitje in moet. Ook zijn katten erg gevoelig voor geur, het is fijn als er een kleedje met eigen geur in het mandje ligt.
 • Probeer de kat aan het reismandje te laten wennen en deze niet alleen tevoorschijn te halen wanneer hij of zij naar de dierenarts moet.
 • Leg in de auto een handdoek over het reismandje heen, zo ziet de kat niet allerlei bewegingen om zich heen tijdens de autorit en worden prikkels beperkt.
 • Wanneer u nog even moet wachten in de wachtkamer, zorg dan dat het reismandje van de kat op hoogte staat en niet op de grond. Zo kan de kat overzicht houden van de omgeving en voelt hij of zij zich vaak minder bedreigt.
 • Probeer natuurlijk zelf ook ontspannen te blijven en beloon hem of haar wanneer het goed gaat.
 • Mocht uw kat te gestrest zijn, kunnen wij in uitzonderlijke gevallen een poeder voorschrijven die 1,5 tot twee uur voor het bezoek thuis gegeven kan worden. Over dit medicijn kunt u hieronder meer lezen.

Een medicijn wat kan zorgen voor minder stress bij uw kat.

Oorspronkelijk is dit medicijn een humaan geneesmiddel. Dit middel zorgt bij katten voor minder stress, doordat het bindt aan bepaalde kanalen in het ruggenmerg. Dit betekent dat het angst verminderd en rustgevend werkt. In het merendeel van de gevallen lukt het daardoor wel om een angstige kat op een rustige manier naar de dierenarts te brengen.

Hoe werkt dit?

Jouw kat krijgt deze medicatie thuis, een aantal uur voor het bezoek aan de praktijk. Het is een capsule met poeder erin, de poeder kan met een beetje voedsel gemengd worden (eventueel met wat vlees voeding of dergelijk). Het rustgevend effect houdt ongeveer 8 tot 12 uur aan. Omdat het licht sederend werkt, kan de kat wat ongecoördineerd zijn. Het is ten alle tijden van belang om uw kat in deze tijd in de gaten te houden. Springen, traplopen en naar buitengaan wordt afgeraden totdat het medicijn is uitgewerkt.

Terug naar Gezelschapsdieren