Huisdier mee op vakantie
Op reis!
Als u van plan bent uw huisdier mee op vakantie te nemen, is het goed om vooraf bij uw vakantieadres te informeren of huisdieren welkom zijn. Vraag dan ook meteen naar de regels rond hun aanwezigheid. Bij een reis naar het buitenland moet u rekening houden met de reisduur, het klimaat en de conditie van uw huisdier. Sommige huisdieren kunnen bijvoorbeeld niet tegen autoreizen of te hoge temperaturen. Houd er rekening mee dat sommige dieren erg aan huis gehecht zijn; die doet u geen plezier met een uitstapje naar het buitenland.
Wettelijke eisen
Voordat u uw dier mee de grens over mag nemen, moet het voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Deze kunnen per land verschillen. Voor het reizen met honden, katten en fretten binnen de EU gelden sinds 3 juli 2004 de volgende eisen:
- Alle honden, katten en fretten hebben een EU-paspoort nodig als zij op reis gaan naar het buitenland.
- Alle honden, katten en fretten moeten zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Over het algemeen moet de inenting tegen hondsdolheid minstens 21 dagen vóór de reis worden toegediend. Sommige landen eisen dat deze vaccinatie nog eerder wordt gegeven. Voor dieren die jonger zijn dan drie maanden op het moment dat de reis begint, gelden meestal afwijkende regels.
- Eigenaren zijn verplicht een identificatie bij hun dier te laten aanbrengen. Vergeet niet het chipnummer en uw adresgegevens bij een databank te laten registreren voordat u op vakantie gaat.
- Sommige landen eisen een bloedafname een aantal maanden voor vertrek. Om welke landen dit gaat en overige invoereisen, kunt u op de website van de LICG meer informatie vinden: www.licg.nl → Reizen en vakantie → Invoereisen per land.
Aangehouden
Als de papieren van uw gezelschapsdier niet in orde blijken te zijn, kan de douane het dier “aanhouden”. Het kan zijn dat uw dier dan in quarantaine moet, totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften. De douane kan ook beslissen het dier terug te sturen naar het land van herkomst. Uw dier gaat in dat geval terug naar Nederland. Als quarantaine of terugsturen geen opties zijn, kan in het uiterste geval het dier geëuthanaseerd worden. Alle extra kosten zijn voor rekening van de eigenaar van het dier. Neem dus geen risico, zorg ervoor dat de papieren van uw huisdier op tijd geregeld en in orde zijn.
Meebrengen van dierziekten uit het buitenland
Over de grens komen besmettelijke ziekten voor. Teken, muggen en zandvliegjes zijn vaak de boosdoeners. In de landen rond de Middellandse Zee is het risico op besmetting het grootst. Het LICG heeft een folder uitgebracht over dierziekten uit het buitenland.
Teken
De ziekte van Lyme
Deze aandoening wordt veroorzaakt door een bacterie. Meestal ontstaat na drie weken een rode plek waar de teek zich heeft vastgebeten. Na enkele weken tot maanden kunnen dan ziekteverschijnselen van het zenuwstelsel, hart of gewrichten ontstaan.
Babesiosis
Oftewel tekenkoorts. De eencellige parasiet Babesia huist in de speekselklieren van de teek. Als de teek zuigt, zal pas na twee tot drie dagen de parasiet overgaan naar het dier. Eenmaal daar vernietigt de Babesia de rode bloedcellen. Na een incubatietijd van enkele dagen tot een paar weken treden de eerste ziekteverschijnselen op. Het dier krijgt koorts, wordt sloom en krijgt een sterk verminderde eetlust. Slijmvliezen worden bleekgeel en de urine kleurt rood-bruin door afbraak van rode bloedcellen.
Ehrlichiosis
Een microscopisch kleine parasiet die witte bloedcellen aantast veroorzaakt deze aandoening. Door vermindering van witte bloedcellen, zal het geïnfecteerde dier vatbaarder worden voor infecties. De meeste dieren vertonen binnen drie maanden na terugkeer uit het buitenland de eerste verschijnselen: In de acute fase: binnen 3 weken na infectie, koorts, lymfeknoop-zwellingen, bloedingen en vermageren. Chronische fase: bloedingen, vocht onder de huid, ernstige darmklachten en gewrichtsontstekingen.Verloop: Meestal fataal, de vooruitzichten verslechteren naarmate de ziekte chronischer wordt.
Muggen
Hartwormen
Gevaarlijke wormensoort. Deze vestigt zich namelijk in hart en longslagaderen, waar zij hartfalen veroorzaakt, vaak gevolgd door de dood. Wanneer een besmette mug het dier bijt, geeft hij de larven van de worm door die door het lichaam trekken. Hun eindbestemming bereiken ze na ongeveer vier maanden. Daar worden ze volwassen wormen, die op hun beurt larven gaan uitscheiden. Deze kunnen ongeveer twee jaar overleven in de bloedsomloop. Het besmette dier laat vaak pas problemen zien in een ernstig stadium van de ziekte. Dit kan drie tot vijf jaar na besmetting zijn.
Enkele verschijnselen: hoesten, vermoeidheid, bloedarmoede en moeizaam ademen.
Behandeling: is een lang en riskant proces, zowel levende als stervende hartwormen kunnen namelijk zorgen dat het dier in shock raakt of een embolie krijgt. Tijdens behandeling is een strenge controle en geringe activiteit genoodzaakt. Zelfs na een doeltreffende behandeling kan het dier komen te overlijden. Laat het duidelijk zijn dat preventie erg belangrijk is!
Zandvliegjes
Leishmania
Wordt veroorzaakt door een parasiet. Zandvliegjes zijn kleine, behaarde, stekende insecten die in de avond en nacht actief zijn en bloedzuigen bij zoogdieren. Besmetting vindt plaats tijdens het bloedzuigen en de ziekte ontwikkelt zich sluipend. Er zijn verschillende Leishmania parasieten die elk andere problemen veroorzaken.
Voorkomen/preventie
Er zijn een aantal middelen om beschermd op vakantie te kunnen gaan, zoals banden en pipetten. Niet elk middel beschermt tegen de parasieten in het land van bestemming. Zo komen in Zuid-Europa zandvliegjes voor, maar beschermen niet alle antiparasitica tegen deze insecten. Wij geven u graag advies over een middel geschikt voor het land van bestemming.
Europees dierenpaspoort voor honden, katten en fretten
Voor het reizen met honden, katten en fretten binnen de EU gelden sinds 3 juli 2004 de volgende eisen:
- Alle honden, katten en fretten hebben een EU-paspoort nodig als zij op reis gaan naar het buitenland. De Nederlandse versie van het EU-paspoort wordt uitgegeven door de dierenarts.
- Alle honden, katten en fretten moeten zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Dit moet de dierenarts doen, hij maakt dan meteen een aantekening van de enting in het paspoort.
- Eigenaren zijn verplicht een identificatie bij hun dier te laten aanbrengen. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta accepteren uitsluitend de chip als identificatiemiddel. Vergeet niet het chipnummer en uw adresgegevens bij een databank te laten registreren.
- Wie zijn hond, kat of fret op vakantie meeneemt naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta of Zweden moet een aantal maanden voor vertrek een verplichte bloedtest laten afnemen door een dierenarts. Ook als u reist naar landen die niet bij de EU horen, kan deze eis gelden.
Vaccinaties en andere medische voorzorgsmaatregelen
Officieel is alleen de hondsdolheidvaccinatie bij het overgaan van de grens verplicht voor uw dier, maar toch is het verstandig om ervoor te zorgen dat uw huisdier goed is ingeënt tegen álle ziektes die kunnen voorkomen. In het buitenland zijn er soms ziektes die in ons land niet (meer) voorkomen. En het zou vervelend zijn als uw huisdier daarvan ziek zou worden of, erger nog, dood zou gaan. Ziektes, zoals hartwormziekte, leishmaniose en door teken overgebrachte ziektes, zoals babesiose en de ziekte van Lyme, kunnen in grote delen van Europa worden opgelopen. Bescherm uw huisdier hier dus tegen. Ook zijn er ziektes die dieren kunnen doorgeven aan mensen. Deze ziektes worden ook wel zoönosen genoemd. Een voorbeeld daarvan is besmetting met de vossenlintworm: via de ontlasting van besmette honden en katten kunnen ook mensen hiermee besmet worden en ernstig ziek van worden. Voor meer informatie hierover kunt u altijd terecht bij de dierenarts of bekijk het tabje ‘Wormen’.
Hondsdolheid niet alleen bij honden!
In het algemeen moet de inenting tegen hondsdolheid minstens 21 dagen vóór de reis worden toegediend. Sommige landen eisen dat deze vaccinatie nog eerder wordt gegeven. Let erop dat niet alleen honden, maar ook katten en fretten die de grens overgaan tegen deze ziekte moeten worden ingeënt. Voor dieren die jonger zijn dan drie maanden op het moment dat de reis begint, gelden meestal afwijkende regels. Informeer bij de dierenarts. Specifieke informatie per land is na te lezen op www.licg.nl.
Verboden mee te nemen: uw hond!
Niet alle hondenrassen mag u zomaar op vakantie meenemen. Er zijn landen die extra eisen stellen aan het reizen met honden van bepaalde rassen. Sommige landen verbieden zelfs bepaalde hondenrassen. Een bekend voorbeeld is de pitbull: deze mag in veel landen niet mee op reis. In Frankrijk zijn ook de Staffordshire terriër, mastiff, boerboel, tosa en rottweiler niet welkom. In Duitsland moet elke hond die zwaarder dan 20 kilogram en groter dan 40 centimeter is altijd aangelijnd zijn. De eigenaar moet ook een muilkorf voor deze dieren bij zich hebben. In Italië (in openbare gelegenheden) en Oostenrijk (in het openbaar vervoer) geldt een aanlijn- en muilkorfplicht. Houd dus de aanvullende eisen van uw vakantieland goed in de gaten. Vergeet niet te kijken naar de eisen die gelden in de landen waar u met de auto doorheen rijdt! Houd er rekening mee dat de eisen per land wel eens veranderen. Informeer bij uw dierenarts of kijk op www.licg.nl.
Konijnen, kleine knaagdieren, vogels, vissen, etc.
Voor vervoer van deze dieren door privépersonen bestaan geen algemene vervoersregels binnen de EU. In veel gevallen is een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring voldoende. Voor de laatste regels kunt u het beste contact opnemen met de dierenarts, de ambassade of het consulaat van uw reisdoel.
Reizen algemeen
Zorg ervoor dat uw huisdier goed voorbereid op reis gaat. Verzorg uw huisdier uitgebreid voordat de reis begint. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de nagels netjes geknipt zijn. Maak het uw dier onderweg zo comfortabel mogelijk. Uw huisdier krijgt tijdens de vakantie met allerlei veranderingen te maken, zoals een nieuwe omgeving en een ander klimaat. Het is daarom aan te raden om eigen (dieet)voer mee te nemen: niet in ieder land is het (merk) voer, waar uw huisdier aan gewend is, verkrijgbaar. Plotseling van voer wisselen, kan maagdarmklachten zoals diarree bij uw huisdier veroorzaken. Let erop dat de houdbaarheid van blikvoer afneemt bij hogere temperaturen.
Het is ook verstandig het telefoonnummer van uw eigen dierenarts, het chipnummer en een foto van uw huisdier mee te nemen. Wanneer uw huisdier bepaalde aandoeningen heeft, is het handig om een briefje mee te nemen met de vertalingen van de officiële naam van deze aandoeningen en de medicijnen. Houd er rekening mee dat medicijnen minder lang houdbaar zijn als het warm is. Controleer of er op uw vakantieadres ook een dierenarts in de buurt is.
Neem checklist mee
- Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde inentingsbewijs, de rabiësverklaring en een eventuele gezondheidsverklaring
- Kopie van het registratiebewijs van uw dier bij een databank met daarop het chipnummer van uw huisdier
- Eigen voer
- Water voor onderweg
- Speeltjes
- Tekenband en tekenpen
- Halsbandje met kokertje waarop uw vakantieadres of telefoonnummer vermeld staat
- Een duidelijke foto van uw huisdier
- Telefoonnummer van uw eigen dierenarts en de gegevens van een dierenarts op de plaats van bestemming
- Eet- en drinkbakken
- Voor honden een mand en/of deken en voor katten een kattenbak en strooisel
- EHBO-box
- Eventueel medicijnen
- Eventueel een muilkorf
- Eventueel een extra riem
- Vlekkenspray voor ongelukjes
- Borstel, shampoo en andere verzorgingsproducten
- Hondenpoepschepje en - zakjes.
Onderweg
Wennen aan de auto
Als uw huisdier niet gewend is om met de auto te reizen, is het verstandig van tevoren enkele korte ritjes te maken. Zorg onderweg voor een veilige plaats in de auto. Honden kunnen in een reiskennel reizen, maar er zijn ook speciale hondengordels. Deze hondengordels zijn in sommige landen, waaronder Duitsland, verplicht! Laat de hond er van tevoren aan wennen. Zet de hond niet voorin op de bijrijdersplaats, als daar een airbag zit. Een kat kunt u het beste in de reiskooi houden. Ze voelen zich dan veiliger en het voorkomt ongelukken. Het los meenemen van dieren is gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een botsing, het ontsnappen van uw huisdier of een dier dat onder uw pedalen kruipt!
Eenmaal in de auto
Tijdens een autorit mag het niet te warm worden voor uw huisdier. Veel moderne auto's zijn voorzien van airconditioning, waardoor de temperatuur prettig blijft. Let wel op dat uw dier niet op de tocht zit. Heeft de auto geen airconditioning, zorg dan dat er voldoende frisse lucht bij uw huisdier komt. Maar laat uw dier niet zijn hoofd uit het raam steken tijdens het rijden. Dit is gevaarlijk en er is kans op oog- en oorontsteking. Op de ramen kunt u zonwering doen: zo houdt u de zon uit de auto. Stop regelmatig om uw huisdier te laten drinken. Laat uw dier nooit zonder toezicht achter in de auto. De temperatuur kan binnen een paar minuten oplopen tot meer dan 50°C, zelfs in de schaduw! Bedenk ook dat de zon draait: een auto die eerst in de schaduw stond, kan na een tijdje volop in de zon staan!
Twee uur rijden – een kwartier rust
Als uw hond meegaat, stop dan om de twee uur om het dier even uit te laten. Ook een kat, fret of ander dier heeft op tijd een rustpauze nodig. Als u uw dier moet uitlaten, maar dit onderweg niet mogelijk is, kunt u de reis beter in kortere stukken opdelen. Voer uw huisdier op de normale tijden en neem vers water mee. Op sommige vakantiebestemmingen is kraanwater niet geschikt om te drinken. Als uw huisdier niet tegen autorijden kan, maak dan geen lange autoritten. Kan het niet anders, overleg dan tijdig met de dierenarts. Er zijn tabletjes en een spray tegen reisziekte te koop. Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen.
Vliegtuig
Als u met het vliegtuig op vakantie gaat, is het mogelijk om uw huisdier mee te nemen. Als u vanaf Schiphol vliegt, moet u uw huisdier van tevoren afgeven bij het dierenhotel van KLM Cargo. Hier wordt hij opgevangen door speciaal opgeleide dierenverzorgers. Uw huisdier verblijft tijdens de vlucht in een speciaal gedeelte van het vliegtuig en is daar in prima handen.
Sky kennel
In het vliegtuig moet uw hond of kat in een sky kennel. Op die manier reist hij veilig en comfortabel. De kennel moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en is verkrijgbaar in verschillende maten. Let erop dat u de juiste maat kennel hebt. Uw huisdier moet met gemak kunnen staan, liggen en zich omdraaien. Maar koop hem ook niet te ruim, want dan is hij minder veilig. Honden met een stompe neus kunnen wat sneller problemen met de ademhaling hebben. Daarom is het voor dit soort honden beter om een iets grotere kennel te nemen. De sky kennels zijn onder andere verkrijgbaar bij sommige grotere dierenspeciaalzaken. Lukt het daar niet, informeer dan eens bij gespecialiseerde vrachtagentschappen. In principe moet elk dier in een eigen kennel. Kittens en puppies mogen soms samen in één kennel. Houd er wel rekening mee dat uw hond of kat ouder moet zijn dan tien weken om te mogen vliegen.
Checklist voor het vliegen
- Zorg ervoor dat de (inentings)papieren en reisdocumenten ruim van tevoren in orde zijn.
- Controleer wat de wettelijke eisen zijn om uw dier mee te kunnen nemen naar het buitenland. Kijk op www.licg.nl.
- Zorg ervoor dat de sky kennel voorzien is van uw eigen gegevens. Vermeld ook de naam en voerinstructies voor uw huisdier.
- Laat uw huisdier een paar dagen voor de reis alvast aan de kennel wennen, tijdens de reis voelt hij zich dan meer op zijn gemak.
- Geef uw huisdier 24 uur voor vertrek licht verteerbaar eten. Hij mag wel onbeperkt water drinken.
- Controleer altijd een dag van tevoren of er geen vluchtveranderingen zijn.
- Geef uw huisdier liever geen kalmerende middelen om hem tijdens de vlucht rustig te houden. Door de combinatie met de vlieghoogte kan de bloeddruk te laag worden en dat kan levensbedreigend zijn. Als het middel tijdens de vlucht uitgewerkt is, kan uw dier bovendien in paniek raken omdat hij niet weet waar hij is.
Meer informatie over vliegen
Voor meer informatie over het vervoer van uw hond of kat met het vliegtuig kunt u terecht op de website van KLM Cargo. Het is mogelijk om met bepaalde luchtvaartmaatschappijen met uw hond of kat naar Engeland te vliegen zonder dat het dier in quarantaine moet. Hij moet dan wel aan de eisen voldoen van het Pet Travel Scheme, oftewel het Huisdieren Reis Schema.
Met uw hond het water op
Veel honden vinden het heerlijk om met hun baas mee het water op te gaan. Bereid uw hond daar wel op voor. Laat het dier om te beginnen eens snuffelen aan boord en maak eerst een paar kleine tochtjes, totdat het zich veilig voelt. Als u van plan bent om de zee op te gaan, is er meer training nodig.
Aan boord kunt u uw hond natuurlijk niet zo makkelijk uitlaten. Neem poepzakjes mee om de ontlasting van uw hond aan boord of aan wal netjes op te ruimen. Voor dieren die zeeziek worden, zijn er reistabletjes te koop. Lees vooraf wel goed de bijsluiter! Geef uw hond als hij last heeft van zeeziekte voor vertrek (bijna) geen eten. Mochten al deze voorbereidingen niet helpen, dan is het verstandiger om uw hond niet mee te nemen. U wilt immers plezier voor zowel uzelf als de hond!
Zwemvest
De meeste honden kunnen zwemmen, maar als uw hond overboord valt, is het niet altijd makkelijk om hem er snel weer uit te halen. Geef uw hond daarom een zwemvest. uw hond blijft dan drijven en het handvat bovenop maakt het makkelijker om het dier aan en van boord halen. De vesten zijn er voor diverse gewichten en zijn te koop bij de zogenoemde ‘shipshops’ in de havens en bij sommige dierenspeciaalzaken.
Op de plek van bestemming
Accommodatie
Informeer van tevoren of uw huisdier welkom is bij de camping of het hotel waar u naartoe wilt en vraag naar de voorwaarden. Als uw huisdier in de hotelkamer losloopt, hang dan een ‘niet storen’-bordje op de deur. Laat de schoonmaker weten dat er een dier op de kamer is. Zo wordt de kans dat het ontsnapt kleiner. Soms is het niet mogelijk uw dier los te laten lopen of wilt u dit zelf niet. Zorg dan dat u bijvoorbeeld een bench of een kooi voor uw huisdier bij u heeft. Kijk ook eens bij de dierenspeciaalzaak. Voor honden is er bijvoorbeeld een ijzeren pin te koop, die u in de grond kunt draaien om uw hond er aan vast te leggen. Ook zijn er tentjes te koop voor de hond.
Klimaat
Als u uw huisdier mee wilt nemen op vakantie, moet u er aan denken dat het op uw vakantiebestemming veel warmer kan zijn dan thuis. Voor fretten, bijvoorbeeld, is de temperatuur in de zomer al snel te hoog. Temperaturen boven de 30°C kunnen voor een fret dodelijk zijn. Let erop dat uw dier het niet te warm krijgt. Vooral niet-behaarde delen van een dier en dieren met een witte vacht zijn gevoelig voor zonlicht. Zorg voor schaduw, bijvoorbeeld door een parasol neer te zetten, en voor vers drinkwater. Bij de dierenspeciaalzaak zijn speciale opblaasbare bedden te koop die u van tevoren kunt koelen en die vervolgens urenlang koel blijven. Deze zijn trouwens ook prima te gebruiken in de auto!
Oververhitting
Als uw huisdier ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch oververhit raakt, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk af te koelen met water of natte doeken. Geef hem voorzichtig kleine beetjes te drinken en neem onmiddellijk contact op met een dierenarts.
Langeafstandswandelingen
Veel mensen vinden het leuk om een wandelvakantie met hun hond te doen. Als uw hond niet gewend is om lange afstanden te lopen, is het belangrijk dat u uw hond van tevoren traint. Hij kan ten slotte niet ineens 30 km per dag gaan lopen. Maak daarom thuis alvast steeds langere wandelingen met de hond. Hieronder enkele tips:
- Bekijk van tevoren de route om te zien of er beekjes zijn waarin uw hond kan afkoelen en waar hij uit kan drinken. Als dat niet mogelijk is, moet u extra water voor onderweg meenemen.
- In de bergen en bossen mogen honden vaak niet los lopen in verband met schapen en wild. Lijn uw hond daarom aan.
- U kunt uw hond aanleren om zelf een rugzakje te dragen, met daarin zijn eigen voer en drinkwater.
- Controleer aan het eind van iedere dag uw hond op teken.
- Controleer de voetzooltjes regelmatig. Als uw hond gauw problemen heeft met zijn voetzolen kunt u overwegen speciale schoentjes te gebruiken. Er zijn verschillende soorten beschermhoesjes op de markt. Laat uw hond hier al voor de vakantie aan wennen.
Alles goed met uw dier?
Controleer tijdens uw vakantie iedere dag of uw huisdier lekker in zijn vel zit. Eet en drinkt hij voldoende? Is zijn ontlasting normaal? Ziet hij er gezond uit? Hoe is zijn gedrag? Bij twijfel over de gezondheid van uw dier, is het verstandig een plaatselijke dierenarts om advies te vragen.
Als uw huisdier niet mee gaat op vakantie...
Dan kunt u kiezen voor een thuisoppas, u brengt uw dier naar een bekende of naar een pension. Als u kiest voor een pension, zijn er een aantal dingen waarop u moet letten:
- Entingen: minimaal 7 dagen van te voren. Hond; parvo/hondenziekte-enting. Kat; katte- en niesziekte enting
- De meeste pensions eisen ook een enting tegen Kennelhoest (hond). Zorg dus dat u deze entingen in orde heeft.
- Tijdig reserveren en het liefst een keertje “proefdraaien.” Dit zodat het dier kan kennis maken met een nieuwe omgeving en u kunt kijken of alles naar wens is. Is dat het geval, dan kunt u met een gerust hart op vakantie gaan.
- Het paspoort van het dier hoort bij het dier, dus deze wordt aan de pensionhouder afgegeven.
- Chip, deze moet geregistreerd zijn.
Voor pensionadressen kunt u terecht op www.dierbaar.nl of www.vakantieoppas.nl.