Kat

Informatie over katten

Ruim een kwart van de huishoudens in Nederland heeft een of meerder katten in huis. Daarmee is de kat één van de populairste gezelschapsdieren. De aanschaf van een kat brengt wel een aantal verantwoordelijkheden met zich mee. Een kat moet bij u en uw gezin passen. De kat mag geen (over)last vormen voor gezinsleden, buren, bezoekers en anderen. Hij hoeft niet uigelaten te worden, maar heeft uiteraard wel aandacht en verzorging nodig. Een kitten (jonge kat) is natuurlijk leuk, maar kost veel tijd om goed op te voeden. Er komen jaarlijks tienduizenden katten in asielen terecht, dus u kunt ook overwegen om een kat uit het asiel te halen.

Een kat wordt gemiddeld vijftien tot twintig jaar oud. Uit onderzoek blijkt dat de levensverwachting van een gecastreerde kat twee keer zo lang is als van een vruchtbaar dier.

  • Castratie kat
  • Giardia
  • Kitten
  • De oudere kat
  • Blaasgruis kat
  • Dierenartsenbezoek
  • Sterilisatie

Castratie kat

Katers zijn vruchtbaar vanaf een leeftijd van 5 tot 6 maanden. Vanaf deze leeftijd gaan ze ook op zoek naar een eigen territorium om te verdedigen. Hierbij horen een aantal gedragingen zoals rondzwerven, vechten met andere katten en het sproeien van urine. Het advies is om iedere kater waarmee niet gefokt gaat worden te laten castreren.

Waarom castreren?

  • Voorkomen van territoriaal sproeigedrag
  • Verminderen van territoriaal vechtgedrag
  • Voorkomen van weglopen om krolse poezen te ontmoeten
  • Voorkomen van ongewenste nakomelingen
  • Voorkomen/ verminderen van de overdracht van ziektes

Vanaf welke leeftijd kan castratie?

Castratie kan vanaf 6 maanden leeftijd. Vanaf die leeftijd zijn de testikels goed ingedaald en voldoende groot om de castratie te kunnen uitvoeren. Bij grote kattenrassen is het beter om wat later te castreren zodat ze de kans krijgen goed te volgroeien en ontwikkelen.

De operatie

De kater wordt onder narcose gebracht voor de operatie. Daarna worden de haren van de balzakken geplukt. De balzakken worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Vervolgens wordt op iedere balzak een sneetje gemaakt om de zaadbal te verwijderen. Voor het uitslapen van de narcose krijgt de kater een lekker warm plekje in de opname. Als hij vervolgens weer helemaal bijgekomen is van de narcose, mag hij weer naar huis.

Giardia

Giardia is een parasiet die regelmatig bij honden en katten voorkomt. Ook mensen kunnen giardia krijgen, maar dit is een andere giarda soort. Het risico op besmetting van een mens met giardia soort van de hond of kat  is dan ook klein. Honden en katten zijn wel gevoelig voor de giardia soort van de mens. Giardia infecteert het maagdarmkanaal. Giardia komt vooral voor op plekken waar veel dieren bij elkaar komen. Denk hierbij aan pension/kennel, honden speelveldjes en bepaalde uitlaat plekken.

Hoe raakt mijn hond/kat besmet?

Giardia cysten wordt via de ontlasting uitgescheiden. Deze cysten zijn direct infectieus voor andere dieren. Eenmaal uitgescheden blijven deze cysten weken tot maanden in de omgeving aanwezig. Ze kunnen opgenomen worden via het eten van besmet eten, via het drinken van besmet water of via besmette grond.

Symptomen

Een Giardia infectie kan symptoom loos verlopen bij volwassen dieren. Bij jonge dieren (pups en kittens), oude dieren of dieren met een aangetast immuunsysteem kan giardia vervelende ziekte verschijnselen geven. Hieronder staan de meest voorkomende verschijnselen weergegeven.

  • Braken

  • Diarree (met slijm)

  • Wisselende consistentie van de ontlasting

  • Persen op de ontlasting

  • Algemeen ziek zijn (koorts, sloomheid)

Diagnose

Een besmetting met giardia kan worden vastgesteld met een giardia test. De test die onze praktijk gebruikt kan uitgevoerd worden op een ontlastingsmonster.

Behandeling

Het advies is om dieren met  klinische verschijnselen en een positieve giardia test te behandelen voor hun giardia infectie. De eerste keus behandeling is met fenbendazol (panacur®). Deze medicatie wordt een aantal dagen achtereen gegeven en vervolgens na 14 dagen normaals herhaald voor een aantal dagen. Bij heel ernstige of terugkerende gevallen van Giardia kan ook metronidazol ingezet worden.

Omgeving behandelen

Om verspreiding van een herbesmetting met giardia te voorkomen is het belangrijk om ook de omgeving te ontdoen van giardia eitjes.

  • Was regelmatig uw handen

  • Poets elke dag de achterhand en vacht van de dieren met een babydoekje of nat washandje

  • Was alle honden minimaal 1 keer tijdens de kuur. Katten kunnen ook geheel geaaid worden met een vochtig washandje.

  • Desinfecteer de omgeving en grond:

  • Reinig de omgeving met verdunde bleekoplossing

  • Was kleedjes, speeltjes en manden in de wasmachine op minimaal 70 graden

  • Maak eet- en drinkbakken schoon met kokend water

De Giardia parasiet gaat pas dood bij een temperatuur van 70 graden Celsius en hoger of door chloor. Door de hond te wassen met normale shampoo en de kat te bevochtigen wordt de kans op herbesmetting toch erg verkleind omdat de parasieten dan zo veel mogelijk weggehaald worden.

Giardiasis | RIVM

Giardia informatieblad esccap

Kitten

Er is geen leukere toevoeging aan een huishouden dan een kitten! Wel is het goed om te weten wat er allemaal bij de groei, zorg en opvoeding van een kitten komt kijken. Daarom biedt de praktijk nu een gratis kittenconsult bij één van de paraveterinairen aan.

Er zijn meerdere redenen waarom het goed is om een kittenconsult te doen

  • De eerste is dat we u graag informeren over de groei, zorg en opvoeding van uw kitten. Uit ervaring weten we dat baasjes vaak veel vragen hebben als ze net een nieuw huisdier hebben.
  • De tweede reden is dat we uw kitten graag van jongs af aan willen laten wennen aan een bezoek aan de dierenartspraktijk. Het bezoek aan de dierenarts moet leuk, ontspannen en niet eng zijn.

Tijdens het kittenconsult laten we uw kitten op een speelse manier wennen aan het staan op de behandeltafel, de weegschaal en het onderzoeken van top tot teen. Zo heeft de kitten beter de kans om op een speelse manier te wennen aan de dierenartsenpraktijk en de daarbij behorende onderzoeken.

Ook bespreken we wat er nodig is om uw kitten zich goed te laten ontwikkelen. Van uitleg over de groei van uw kitten, tot en met de verzorging en opvoeding. Daarnaast laten we u zien hoe u, uw kitten zelf kan laten wennen aan bepaalde handelingen zoals gebitscontrole en het checken van de pootjes en oren.

Verder houden we de groei en ontwikkeling van uw kitten bij. Deze check bieden wij ook op negen maanden leeftijd aan, het begin van de puberteit.

Tijdens het consult gaan we in op vragen als:

  • Hoeveel en welk voer past het best bij mijn kitten?
  • Waarom bijt of krabt een kitten soms in mijn handen?
  • Wat zijn de beste manieren om mijn kitten kattenbak zindelijk te maken?
  • Is vachtverzorging bij mijn kitten nodig en hoe doe ik dit op de juiste wijze?
  • Moet mijn kitten gechipt, gecastreerd of gesteriliseerd worden?

Neem contact op met de kliniek voor het maken van een afspraak voor het kittenconsult

Enten

Als kittens geboren worden, krijgen ze via de eerste moedermelk belangrijke antistoffen tegen verschillende ziekten als de moeder gevaccineerd is.

Het entschema ziet er als volgt uit:

Leeftijd Enting
9 weken Katten- en niesziekte enting
12 weken Katten- en niesziekte enting
12 maanden Katten- en niesziekte enting

Aanvullende entingen tegen rabiës (hondsdolheid) of bordetella (BB enting) zijn soms verplicht. Bijvoorbeeld als u met uw kat naar een show of een pension gaat, of als hij of zij meegaat naar het buitenland.

Als u op bezoek gaat bij uw dierenarts voor een enting, zal hij/zij de gezondheidsstatus van de kitten onderzoeken. We kijken bijvoorbeeld de vacht na, maar ook de ogen, oren, de conditie van de kitten, luisteren naar hart en longen en kijken het (melk)gebit na. Hierdoor worden afwijkingen als bijvoorbeeld melktandjes die blijven zitten, vroegtijdig opgemerkt.

Ontwormen

Een worminfectie is te voorkomen en te behandelen. Zeker bij kittens komen wormen voor, zij kunnen zelfs al besmet kunnen zijn met wormen voordat ze geboren zijn. Ook kunnen ze besmet worden door andere dieren, doordat ze besmet worden met eitjes uit de omgeving of ze kunnen geïnfecteerd raken na het oplikken van een vlo.

Ontwormen is vooral belangrijk als er jonge kinderen in huis zijn, spoelwormen van de hond en kat zijn namelijk besmettelijk voor de mens en kunnen gezondheidsproblemen geven. Verschillende middelen zijn hiervoor verkrijgbaar.

Ontwormingsschema kitten

  Leeftijd
Eerste ontworming 3 weken
Tweede ontworming 5 weken
Derde ontworming 7 weken
Vierde ontworming 9 weken
Vijfde ontworming 12 weken

Hierna elke maand tot een leeftijd van zes maanden. Vanaf een leeftijd van een half jaar vier keer per jaar ontwormen of wanneer uw kat veel wild vangt maandelijks. Indien u wormen in de ontlasting tegen bent gekomen, na 14 dagen nogmaals ontwormen.

Teken

Teken zijn de overdragers van de Ziekte van Lyme bij zowel dier als mens. Gelukkig zijn niet alle teken schadelijk, maar het moge duidelijk zijn dat uw kat geen risico moet lopen. Teken kunt u verwijderen met een speciaal tekenpincet. Ook kunt u uw kat preventief behandelen tegen teken. Verschillende middelen zijn hiervoor verkrijgbaar.

Vlooien

Dit zijn bijzonder vervelende parasieten, zowel voor uw kitten als voor u. Vlooien zorgen niet alleen dat uw kat last heeft van jeuk, maar kunnen ook lintworminfecties overdragen en bloedarmoede veroorzaken. Vlooien kunt u bestrijden én voorkomen met spot-on pipetten of tabletten.

Chippen

De grootste angst van veel katteneigenaren is dat de kat wegloopt en niet teruggevonden kan worden. Helaas komt het veel voor dat gevonden katten niet teruggebracht kunnen worden naar hun baasje, omdat ze niet te identificeren zijn en zo in het asiel terecht komen. Dit is te voorkomen door middel van het laten inbrengen van een chip. Deze chip heeft de grootte van een rijstkorrel en wordt onder de huid ingebracht.

De chip wordt geregistreerd op uw naam, adres en telefoonnummer. De chip is af te lezen door een chipreader die elke dierenarts, dierenambulance en elk asiel heeft. Met een simpel telefoontje is uw kat zo weer thuis!

Mocht u uw kat meenemen naar het buitenland, dan is een geregistreerde chip verplicht (evenals een Europees paspoort en een rabiësenting.)

Groei en voeding

Kittens zijn vaak bijzonder actief. Al spelend verkennen ze de omgeving, doen een hoop indrukken op en ravotten met de gezinsleden. Naast deze energie moeten ze ook nog energie over hebben om te groeien. De groei van de verschillende rassen verloopt ook verschillend. Een ongebalanceerde voeding kan grote gevolgen hebben.
Voor een goede ontwikkeling is een gezond gewicht belangrijk, controleer dit dus regelmatig. Dat kan natuurlijk altijd op de dierenartsenpraktijk, gratis!

De oudere kat

Verzorging van uw oudere kat

Huisdieren worden tegenwoordig veel ouder dan vroeger. Dit geldt ook voor katten. De gemiddelde kat wordt zo’n 14 jaar, met veel uitschieters. Een kat is erg snel volwassen, als ze 1 jaar is geweest staat dat in mensenjaren gelijk aan 15 jaar. Maar ze verouderen veel langzamer.

Binnen of buiten kat

Er wordt wel eens gesteld dat de binnenkat ouder wordt dan de kat die vaak buiten komt. Dit is niet altijd waar, de binnenkat is dan wel beschermd tegen verkeersongelukken, maar loopt door de beperkte ruimte kans op gewichtstoename. Wat, vooral als ze ouder worden, gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Gevolgen als diabetes en artrose.

Verandering in levensbehoeften

Zodra uw kat 10 jaar of ouder is wordt zij een senior kat. Er kunnen een aantal veranderingen optreden zoals een verminderd activiteitsniveau, waarbij het gewicht kan veranderen. En naarmate ze ouder worden zullen organen en de spijsvertering minder efficiënt functioneren. Ook kunnen ze ouderdomskwalen zoals nierfunctiestoornis, schildklier- en hartproblemen ontwikkelen. Slechter wordende zintuigen en een verhoogde bloeddruk horen ook bij het ouder worden.

Gevolgen van veroudering:

Net als bij mensen brengt leeftijd een aantal lichamelijke veranderingen met zich mee.

  • Een oudere kat is vaak minder actief; het spiervolume neemt hierdoor af, waardoor rennen, springen en klimmen lastiger wordt. Een gebrek aan lichaamsbeweging leidt echter weer tot stijve gewrichten.
  • Een oudere kat heeft vaak een verminderde eetlust omdat het reuk- en smaakvermogen afnemen. Ook kunnen er gebitsproblemen zijn die bijdragen aan moeilijker eten.
  • De darmwerking kan achteruitgaan waardoor voedingsstoffen minder goed door het lichaam worden opgenomen met gewichtsverlies als gevolg. Sommige oudere katten krijgen last van verstopping.
  • Een oudere kat heeft vaak minder dorst en loopt daarmee kans op uitdroging. Vooral als de kat nierproblemen heeft, vormt uitdroging een reëel gevaar.
  • Een oudere kat slaapt vaak lichter, maar wel vaker dan voorheen.
  • De conditie van de vacht van een oudere kat is vaak matig waardoor uw kat minder goed bestand is tegen de kou en regen.

Blaasgruis kat

Informatie over blaasgruis bij de kat

Wat is blaasgruis?

Als zouten in de urine uitkristalliseren ontstaat het zogenaamde blaasgruis. Blaasgruis bestaat dus uit kristallen. Deze kristallen kunnen samen klonteren tot kleine blaassteentjes zo groot als zandkorreltjes. Echte stenen worden in de kattenblaas zelden gevormd.

Komt blaasgruis alleen voor bij katers?

Blaasgruis komt zowel bij katers en poezen voor. Vroeger dacht men dat blaasgruis alleen bij gecastreerde katers voorkwam. Dit blijkt een fabeltje te zijn. Wel of niet gecastreerd zijn heeft géén enkele invloed op het wel of niet last krijgen van blaasgruis. Doordat poezen een korte en wijde plasbuis hebben kunnen ze blaasgruis meestal goed uitplassen. We zien daarom weinig blaasgruisproblemen bij poesen. Katers hebben een lange plasbuis die vlakvoor de penis vernauwd. Hierdoor zien we regelmatig (ernstige) problemen bij katers.

Klachten bij blaasgruis?

Poezen: het blaasgruis veroorzaakt soms in de blaas en plasbuis irritatie en ontsteking. Dit uit zich door: niet meer in de kattenbak plassen, vaak kleine plasjes doen op de vloer of kattenbak en veel ongemak bij het plassen (klagend miauwen). De urine kan van een normale gele tot een rode (bloed) kleur hebben.

Katers: het blaasgruis veroorzaakt dezelfde problemen als bij de poes. In ernstige gevallen kan het blaasgruis bij de vernauwing voor de penis vastlopen. Dit veroorzaakt een verstopping. De verschijnselen hiervan zijn: Voortdurend na de kattenbak gaan, veel persen, klagend miauwen en er komt nagenoeg geen urine. Uw kater heeft dan dringend hulp nodig. Als de kater niet meer kan plassen, raakt uiteindelijk de blaas overvol. Hierdoor kunnen de nieren de afvalstoffen niet langer uit het lichaam verwijderen en begint er een acute niervergiftiging: braken, ogen gaan diep liggen, het klagend miauwen stopt,onderkoeling en uiteindelijk raakt de kater in een diepe coma.

Binnen 24 uur na de verstopping kan een kater al overlijden!

Een kater die problemen heeft met het plassen moet altijd binnen 15 uur gezien worden. Een kater die niet kan plassen is een dringend spoedgeval!

 

Soorten blaasgruis

Er zijn verschillende soorten blaasgruis. De belangrijkste twee soorten zijn:

Struviet: Struviet bestaat uit magnesium, ammonium en fosfaat. Deze wordt met name gezien bij jonge katten.

Calciumoxolaat: Deze vorm van blaasgruis wordt meer en meer gezien. Komt voornamelijk voor bij de oudere katten.

Om welke vorm van blaasgruis het gaat wordt vastgesteld door microscopisch onderzoek van de urine. In bijzondere gevallen wordt het gruis opgestuurd naar een laboratorium voor analyse.Het is belangrijk om vast te stellen om welk soort blaasgruis het gaat. Elk soort blaasgruis heeft zijn eigen manier van behandeling.

Oorzaak van blaasgruis

De exacte oorzaak is nog niet bekend. Er zijn wel een aantal oorzaken aan te geven die de kans op het krijgen van blaasgruis kunnen vergroten:

1) Aanleg. Als een kater last heeft van blaasgruis dan heeft zijn broer een verhoogde kans op het krijgen van blaasgruis.

2) Activiteit. Luie katers hebben een verhoogde kans op blaasgruis.

3) Geslacht. Doordat katers een langere en nauwere plasbuis hebben kan blaasgruis gemakkelijker vastlopen dan bij poesen. Blaasgruisklachten zien we dus voornamelijk bij katers.

4) Gewicht. We zien blaasgruis met name bij dikke katers.

5) Leeftijd. Op een leeftijd tusen 1-2 jaar zien we de meeste klachten optreden.

6) Aantal keren urineren per dag. Katten die vaak plassen hebben minder kans op blaasgruis: de zouten krijgen geen tijd om uit te kristalliseren. Katten plassen minder vaak als: ze alleen de kattenbak gebruiken en met name als de kattenbak niet vaak genoeg wordt schoongemaakt.

7) Drinken. Katten die weinig drinken hebben geconcentreerde urine. In een geconcentreerde urine zullen zich gemakkelijk kristallen vormen. Katten die veel blikvoeding eten (blikvoeding bevat ongeveer 80% water!) hebben minder snel last van blaasgruis.

8) Voeding. Voeding bevat noodzakelijke zouten (mineralen). Als teveel van deze zouten aanwezig zijn in de voeding bestaat er een verhoogde kans op het krijgen van blaasgruis. Runderhart en kippenhartjes bevatten veel magnesiumzouten. Magnesium is de voornaamste bouwstof voor struvietgruis (de meest voorkomende soort blaasgruis. De voeding beïnvloed ook de zuurgraad van de urine. In zure urine kan moeilijk blaasgruis gevormd worden.

Katers krijgen zelden zomaar een blaasontsteking. Er is bijna altijd een dieper liggende oorzaak aanwezig zoals blaasgruis. Naast behandeling van de blaasontsteking vindt in onze kliniek altijd urineonderzoek plaats!

Behandeling van blaasgruis

Als er sprake is van verstopping dan wordt deze eerst opgeheven met speciale catheters en vloeistoffen. Mocht dit niet lukken dan wordt de verstopping operatief verholpen: de zogenaamde penisamputatie. De afgelopen vijf jaar heeft op onze kliniek deze operatie niet meer plaatsgevonden: we hebben (helaas) teveel ervaring gekregen met het ontstoppen van katers!

Zowel bij verstopping als bij het vermoeden van blaasgruis vindt altijd urine-onderzoek plaats. Met het urine-onderzoek wordt vastgesteld om wat voor gruis het gaat:

Struviet: Deze vorm van gruis komt het meest voor. Gelukkig kan dit gruis met speciale dieetvoeding worden opgelost. Dit blaasgruisoplossend voer moet 5-6 weken lang worden gegeven. Hierna kan struvietvoorkomend voer gegeven worden om te zorgen dat het gruis niet meer terugkomt. Beide dieetvoeders zijn uitsluitend bij de dierenarts verkrijgbaar.

Calciumoxalaat: Deze vorm van gruis komt gelukkig niet veel voor. Dit gruis is niet op te lossen met speciale dieetvoeding. In ernstige gevallen moet het gruis operatief uit de blaas verwijdert worden. Uw kat wordt op een speciaal dieetvoeding gezet om te voorkomen dat er nieuw gruis gevormd wordt.

Moet mijn kat levenslang blaasgruis voorkomend voer krijgen?

Poes: Als uw poes op blaasgruisvoorkomend voer gezet is omdat ze voordurend blaasontstekingen krijgt is het verstandig om haar dit voer continue te geven.

Kater: mocht uw kater een blaasverstopping hebben gehad dan is helaas onze ervaring dat deze levensbedreigende verstopping meestal weer terugkomt als hij normaal kattenvoer eet. Mocht u toch willen stoppen met de dieetvoeding bespreek het dan met ons!

Afhankelijk van de ernst van de klachten kunnen we redelijk goed inschatten wat het risico is. In ieder geval voeren we een urineonderzoek uit als uw kater 2 weken normaal voer heeft gehad om te kijken of er nieuwe kristallen in de blaas zijn gevormd.

Blaasgruisvoer bevat alle ingredienten die uw kat nodig heeft. Gezonde katten mogen dit voer zonder problemen levenslang hebben. U mag dit voer echter niet geven aan kittens en aan drachtige katten!

Voorkomen van blaasgruis

  • Zorg altijd voor een schone kattenbak: als uw kat zijn plas op gaat houden dan verhoogt dit de kans op blaasgruis.
  • Zorg ervoor dat uw kat niet dik wordt, te zware katten hebben verhoogde kans op blaasgruis.
  • Geef uw kat liever geen vers hart. Hart bevat erg veel magnesiumzouten wat de kans op struvietgruis verhoogt.
  • Zorg dat er altijd voldoende drinkwater beschikbaar is, mocht uw kat voorkeur hebben voor het water uit b.v. het aquarium ontneem hem deze mogelijkheid niet. Weinig drinken geeft geconcentreerde urine waardoor gemakkelijk kristal (gruis) vorming plaats vindt.
  • Geef een goede kwaliteit voer, hierdoor bent u verzekert dat er niet teveel magnesiumzouten in zit. U kunt eventueel blaasgruis voorkomend voer geven.

Dierenartsenbezoek

Tips voor een ontspannen dierenartsbezoek met uw kat.

Heeft jouw kat een hekel aan de dierenarts? Of slaat hij op de vlucht wanneer hij het reismandje ziet? Katten zijn erg gevoelig voor stress, een bezoekje aan de dierenarts levert vaak veel stress op. Wij proberen zo katvriendelijk mogelijk te werk te gaan, maar een goede voorbereiding begint thuis al. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om het bezoekje aan de praktijk zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

Wat houdt katvriendelijk voor ons in?

  • Wij bieden de mogelijkheid om uw kat naast u op de bank neer te zetten in de wachtkamer, dit is voor de kat prettiger dan op de vloer.
  • Wij doen ons uiterste best om de wachttijd zo kort mogelijk te houden door op afspraak te werken.
  • Op verschillende plekken in de praktijk hangen Feliway verdampers. Deze geven natuurlijke feromonen af wat helpt bij het verminderen van spanningen bij katten.
  • Onze dierenartsen proberen uw kat zo rustig mogelijk te benaderen.
  • Wanneer mogelijk kan uw kat tijdens het onderzoek in zijn mandje blijven zitten. Dit is voor de kat prettiger.
  • Katten zijn erg gevoelig voor geuren, indien u een kleedje met eigen geur in het reismandje gedaan hebt kan de kat op het eigen kleedje blijven zitten tijdens het onderzoek.

Wat kunt u zelf doen?

  • Kies voor een reismandje waar de bovenkant vanaf kan. Op deze manier kan uw kat rustig van boven in het mandje getild worden, zonder dat hij of zij gedwongen een donker kooitje in moet. Ook zijn katten erg gevoelig voor geur, het is fijn als er een kleedje met eigen geur in het mandje ligt.
  • Probeer de kat aan het reismandje te laten wennen en deze niet alleen tevoorschijn te halen wanneer hij of zij naar de dierenarts moet.
  • Leg in de auto een handdoek over het reismandje heen, zo ziet de kat niet allerlei bewegingen om zich heen tijdens de autorit en worden prikkels beperkt.
  • Wanneer u nog even moet wachten in de wachtkamer, zorg dan dat het reismandje van de kat op hoogte staat en niet op de grond. Zo kan de kat overzicht houden van de omgeving en voelt hij of zij zich vaak minder bedreigt.
  • Probeer natuurlijk zelf ook ontspannen te blijven en beloon hem of haar wanneer het goed gaat.
  • Mocht uw kat te gestrest zijn, kunnen wij in uitzonderlijke gevallen een poeder voorschrijven die 1,5 tot twee uur voor het bezoek thuis gegeven kan worden. Over dit medicijn kunt u hieronder meer lezen.

Een medicijn wat kan zorgen voor minder stress bij uw kat.

Oorspronkelijk is dit medicijn een humaan geneesmiddel. Dit middel zorgt bij katten voor minder stress, doordat het bindt aan bepaalde kanalen in het ruggenmerg. Dit betekent dat het angst verminderd en rustgevend werkt. In het merendeel van de gevallen lukt het daardoor wel om een angstige kat op een rustige manier naar de dierenarts te brengen.

Hoe werkt dit?

Jouw kat krijgt deze medicatie thuis, een aantal uur voor het bezoek aan de praktijk. Het is een capsule met poeder erin, de poeder kan met een beetje voedsel gemengd worden (eventueel met wat vlees voeding of dergelijk). Het rustgevend effect houdt ongeveer 8 tot 12 uur aan. Omdat het licht sederend werkt, kan de kat wat ongecoördineerd zijn. Het is ten alle tijden van belang om uw kat in deze tijd in de gaten te houden. Springen, traplopen en naar buitengaan wordt afgeraden totdat het medicijn is uitgewerkt.

Sterilisatie

Voortplanting kat

Een poes kan al vanaf 4 maanden leeftijd vruchtbaar zijn. De meeste poezen zijn echter rond de 9 maanden leeftijd vruchtbaar. De vruchtbare periode van de poes noemen we de krolsheid. Een krolsheid duurt meestal 6 tot 9 dagen. Wanneer een poes krols wordt hangt af van de daglicht lengte. Als het lang licht is, zal ze vaker krols zijn, zoals in de lente en de zomer. Drie weken na een krolsheid zal ze weer krols worden als ze niet gedekt is.

Als uw kat krols is dan kunt u dat merken aan:

  • Erg aanhankelijk zijn, telkens geaaid willen worden
  • Overdreven veel miauwen en aandacht zoeken
  • Telkens over de grond rollen
  • In positie, met de staart en het achterwerk omhoog, gaan staan
  • Naar buiten willen (om naar katers op zoek te gaan)

Als u een nestje wil met uw poes, dan kan dit het beste rond 1,5-2 jaar leeftijd. Dit is de leeftijd waarop ze (zowel lichamelijk als mentaal) volwassen genoeg is om zelf haar jongen goed te kunnen verzorgen en opvoeden. Let op, tot die tijd moet zij dus binnen blijven en uit de buurt van ongecastreerde katers zodat ze niet per ongeluk gedekt kan worden door een kater. Als u geen nestje wil met uw poes, dan kan ze het beste gesteriliseerd worden.

Op welke leeftijd kan mijn kat gesteriliseerd worden?

Sterilisatie kan vanaf een leeftijd van 6 maanden. Als u geen nestje met uw kat wilt is het advies om uw kat op een leeftijd van 6 à 7  maanden te laten steriliseren. Dit voorkomt baarmoeder ontsteking en verminderd het risico op melkkliertumoren op latere leeftijd. Wilt u wel een nestje met uw kat, dan is het goed om te beseffen dat een moederkat al snel na de geboorte van de kittens weer vruchtbaar is. Ze kan al vanaf 10 dagen na de bevalling weer gedekt worden. Het is dus van belang om haar buiten bereik van ongecastreerde katers te houden tot ze wel gesteriliseerd wordt, of klaar is voor een nieuw nestje. Na een nestje kittens kan de moederpoes gesteriliseerd worden als ze gestopt is met melk geven en haar melkklieren weer inactief zijn.

De operatie

De kat wordt voor de operatie onder narcose gebracht. Daarnaast krijgt ze nog een pijnstiller. Om haar ogen tegen uitdroging te beschermen krijgt ze ook oordruppels in haar ogen. Daarna wordt ze geschoren, gewassen, gedesinfecteerd en klaargemaakt voor de operatie. Bij de operatie wordt de buik via een kleine snede van 1-3cm geopend in de witte lijn (middenlijn waar de spieren samenkomen in een peesplaat) vlak onder de navel. Vervolgens worden haar baarmoeder en eierstokken opgezocht. Als de baarmoeder er normaal uit ziet, worden alleen de eierstokken verwijderd. Is de baarmoeder afwijkend, dan zal deze er ook uitgehaald worden. Na de operatie mag ze bijkomen in een opnamehokje. In de opname krijgt ze een lekker warm plekje met een warmte matje en kruikjes. Als ze weer voldoende wakker is mag ze weer opgehaald worden. Het is erg belangrijk dat ze van haar wondje afblijft. Sommige katten doen dit vanuit hunzelf, anderen hebben hier een kraag of romper voor nodig. Daarnaast is het belangrijk om uw poes even binnen te houden zodat u na de operatie haar gedrag, eten, drinken, poepen, plassen en de wond in de gaten kan houden. Er is namelijk een groter risico op wondinfectie wanneer ze buiten met onvolledig genezen wond door het zand en gras gaat lopen.

Terug naar Gezelschapsdieren