Nieuwe wet- en regelgeving

Nieuwe wet- en regelgeving voor het krijgen van een nestje met puppy’s

Vanaf 1 november 2021 gelden er nieuwe regels voor de registratie en het fokken van pups. Deze regels gelden zowel voor houders die regelmatig pups fokken als voor de mensen die incidenteel een nestje met pups krijgen. Het doel van deze vernieuwde regelgeving is het voorkomen en tegengaan van de illegale hondenhandel en vervalsingen van hondenpaspoorten.

In het nieuwe identificatie en registratie systeem(I en R) hond worden fokkers, importeurs, dierenartsen en chippers geregistreerd. Zo wordt duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond de chip en het paspoort kreeg. De bestaande registratieplicht voor bedrijfsmatige houders van huisdieren blijft bestaan. 

Wat er gaat veranderen is het volgende:  

Als u een eenmalig of vaker een nestje krijgt of een hond uit het buitenland haalt moet u een Uniek Bedrijfsnummer aanvragen (UBN). Deze aanvraag is verkrijgbaar via de site van de RVO. Het UBN is nodig als u de pups wilt laten chippen(verplicht) en een EU-paspoort(verplicht) wilt aanvragen. De dierenarts registreert de gegevens van de hond en de aanvraag van een EU-dierenpaspoort wordt verplicht voor alle honden. 

Meer informatie over dit onderwerp en de aanvraag voor een UBN kunt u vinden op de onderstaande link: 

https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/honden