14 november, Wereld Diabetes Dag

Daarom willen wij u vandaag wijzen op de gevaren van suikerziekte (ofwel diabetes mellitus, de medische benaming van suikerziekte) bij honden en katten.

De aandoening suikerziekte wordt veroorzaakt door een tekort of verminderde gevoeligheid aan het hormoon insuline, , dit heeft invloed op het bloedglucosegehalte van uw hond of kat. Glucose is afkomstig uit de voeding van uw huisdier.

Het spijsverteringsstelsel breekt de voeding die uw huisdier opneemt in kleine onderdelen af om het lichaam van energie te voorzien. Glucose is een van deze onderdelen, een belangrijke bron van energie! Glucose wordt via de darmen opgenomen in de bloedsomloop en naar de overige cellen in het lichaam vervoerd. Deze cellen hebben insuline nodig om glucose op te nemen. Insuline wordt door de alvleesklier aangemaakt al naar gelang de hoeveelheid glucose in het bloed.

Bij gezonde huisdieren maakt de alvleesklier gemakkelijk de juiste hoeveelheid insuline aan, maar bij dieren met suikerziekte niet. Bij honden en katten met suikerziekte stapelt de hoeveelheid glucose zich in het lichaam daarom op.

Suikerziekte komt vaak voor bij dieren met overgewicht, die naar verloop van tijd vermageren ondanks een goede eetlust. Veel drinken en veel plassen is ook een typerend symptoom bij suikerziekte.

Twijfelt u over suikerziekte bij uw huisdier? De eerste stap bij deze klachten is een urine onderzoek.