Sterilisatie konijn

Wist u dat 50-80% van de vrouwelijke konijnen van 4 jaar of ouder een kwaadaardige baarmoedertumor krijgt? Dit is één van de belangrijkste redenen dat we adviseren om vrouwelijke konijnen rond 1 jaar leeftijd te laten steriliseren.

Andere redenen voor sterilisatie kunnen zijn: vermindering van hormonaal gedrag en onrust binnen de groep, het voorkomen van dracht (konijnen zijn al vruchtbaar vanaf 3-5 maanden leeftijd), het voorkomen van ziekten zoals baarmoeder ontstekingen en hormonale problemen door bijvoorbeeld eierstokcystes.

Tijdens de sterilisatie worden zowel de baarmoeder als de eierstokken verwijderd. Dit gebeurd door een kleine snede in het midden van de buik te maken. Dit doen we in de zogenaamde witte lijn, waar alle spieren samen komen als een eindplaat. Op die manier worden er zo min mogelijk structuren beschadigd en verloopt het herstel het vlotst.

Een goede en veilige narcose en pijnstilling vinden wij heel belangrijk. Daarnaast zorgen onze paraveterinairen dat het konijn warm gehouden wordt tijdens en na de operatie. Het maagdarmkanaal wordt ondersteunt met een stimulerende injectie en het konijn krijgt indien nodig wat dwangvoeding na de operatie. Het konijntje gaat na de operatie pas naar huis als het goed wakker is en gekeuteld heeft.