Nieuwe dierenarts voor vogels

Wist u dat er een lichamelijk onderzoek mogelijk is bij een vogel?

Per 1 december komt Mirthe, een nieuwe gezelschapsdierenarts ons team versterken. Naast honden en katten heeft zij ook interesse in de gezondheid en diergeneeskundige zorg van vogels. Naast de preventieve zorg bij reguliere gezelschapsdieren is dit bij een vogel net zo belangrijk. Een vogel kan voor mensen een heel gezellig en leuk maatje zijn in huis of bijvoorbeeld als koppel gehouden worden in de tuin. Verschillende soorten vogels worden daarom regelmatig als huisdier gehouden.

Vogels zijn meesters in het verbergen van ziekten en kwaaltjes. Een vogel is namelijk van nature een prooidier. Om die reden verbergen vogels vaak hun klachten, omdat dit in de natuur hun overlevingskans vergroot. Sommige vogelsoorten kunnen erg oud worden, enkele papegaaisoorten kunnen tot wel 50+ worden! Het is eigenlijk ondenkbaar om hun nooit te laten controleren door een dierenarts.

Mirthe kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren bij uw vogel. Zij beoordeelt hierbij de body condition score (het gewicht, de bespiering), het verenkleed, ze kan het hart en de longen beluisteren en de buik controleren op afwijkingen. Soms is het verstandig om een (preventief) ontlastingsonderzoek te laten doen, er kan gekeken worden naar bijvoorbeeld wormeieren.

Zien wij u en uw vogel misschien binnenkort?

U kunt een afspraak maken via de website of telefonisch (0528) 371291.