Eikels giftig

De herfstmaanden zijn begonnen en dat betekent veel blad uit de bomen en eikels op de grond. Maar wist u dat eikels giftig zijn voor o.a. honden, schapen, geiten, paarden en runderen?  

In eikenbladeren en eikels zit de stof tannine. Hoe groener de eikel of het blad, hoe meer tannine erin zit. Te veel tannine resulteert in maagdarmklachten (bloederige diarree, braken, onrust, koliek, verstopping enz.) en kan schade geven aan de bloedvaten, darmen of de nieren. Bij droogte en warmte vallen deze van de boom en voor dieren die grazen in een weide is dit gevaarlijk.  

Als uw hond een grote hoeveelheid eikels gegeten heeft, kan dit resulteren in eikelvergiftiging. Bel direct naar de praktijk als u denkt dat uw hond te veel eikels binnengekregen heeft.  

Wij kunnen uw hond direct na het eten van eikels laten braken of behandelen met medicatie en infuus. In ergere gevallen doen wij een bloedonderzoek om de orgaanfuncties te bepalen en is een operatie soms noodzakelijk. Voor advies kunt u ons bereiken op 0528 - 371291.