Februari gebitsmaand 2022

Februari gebitsmaand 2022

Februari is de nationale Maand van de Gebitsverzorging. Tijdens deze maand wordt er landelijk extra aandacht besteed aan gebitsproblemen bij honden en katten. Net als mensen kunnen ook honden en katten last krijgen van hun gebit. Klachten als rood of bloedend tandvlees, moeite met eten, een slechte adem of overmatig speekselen kunnen duiden op gebitsproblemen.  

Gebitsproblemen kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn. Helaas zien wij honden of katten met een slecht gebit regelmatig in de praktijk. 

Daarom kunt u in de maand februari op gratis gebitsconsult komen bij de paraveterinairen. Dit kan op de maandag- en donderdagochtend. Zij kunnen beoordelen of een gebitsbehandeling noodzakelijk is voor uw huisdier. Tijdens deze afspraak wordt het gebit bekeken en bespreken wij samen met u verschillende mogelijkheden om tandplak in de toekomst te voorkomen. Bijvoorbeeld tandenpoetsen (wij laten u uiteraard zien hoe u dit goed uitvoert), de juiste voeding of overige supplementen als mondwater. 

Indien uw dier een gebitsbehandeling nodig heeft, kan er gelijk een afspraak gemaakt worden. Voor een gebitsbehandeling moet uw hond of kat onder narcose. Onze dierenartsen voeren voor de narcose altijd een klinisch onderzoek uit. Hierbij beluisteren zij het hart en de longen en bekijken zij de conditie van uw dier. Dit zodat het narcoserisico zo laag mogelijk is, indien er afwijkingen te horen of zien zijn tijdens het klinisch onderzoek, bespreken wij deze ten alle tijden met u.

Met een ultrasone (trilapparaat) en speciale instrumenten wordt het tandsteen van de elementen verwijderd. Als een gebit helemaal schoon gemaakt is, komt er een duidelijk overzicht en kan er gekeken worden of er bijvoorbeeld wortels blootliggen of elementen los zitten. Indien er twijfel bestaat of een element verwijderd moet worden, kunnen wij een dentale röntgenfoto maken. Hierop kunnen wij de kwaliteit van de wortel en het kaakbot beoordelen. Op deze manier kan er zo zorgvuldig mogelijk een gebitsbehandeling worden uitgevoerd. 

Daarnaast is er tijdens de gehele gebitsbehandeling naast een dierenarts altijd een paraveterinair aanwezig. De paraveterinair houdt uw huisdier continue in de gaten en zorgt voor een zo comfortabel mogelijke narcose en recovery. 

Heeft u vragen of wilt u een gebitscontrole inplannen? Wij zijn te bereiken op 0528 - 371 291.