Help!

Katten besteden gemiddeld vier uur per dag aan vachtverzorging. Vooral katten met lang haar likken dan veel haren op. Gemiddeld krijgt een kat per jaar wel 170 gram haar binnen!  

Kittens wassen zichzelf al vanaf zes weken oud net zoveel als een volwassen kat. Vanaf die leeftijd kunnen katten ook last krijgen van haarballen. Langharige kattenrassen zoals de Noorse Boskat, Ragdoll en een Maine Coon krijgen sneller last van haarballen door hun lange haren en dikke vacht. In de periode van de rui, als er veel haren uitvallen, is de kans op haarballen groter. 

Normaal gesproken worden de haren afgevoerd via de ontlasting. Maar soms hopen de haren op en vormen deze een klont in de maag, dit wordt ook wel een haarbal genoemd. Deze haarbal wordt vervolgens uitgebraakt of komt alsnog met de ontlasting mee. Als de haarbal wordt uitgebraakt, ziet deze er echter niet meer balvormigh uit. Doordat de haarbal via de slokdarm uitgebraakt wordt, is de bal langwerpig geworden.  

De haren in de maag kunnen gaan prikken in het slijmvlies, waardoor er braakklachten ontstaan. Katten die last hebben proberen vaak (katten)gras te eten, plantaardig materiaal wekt het uitbraken van de haarbal namelijk op. Het uitbraken van een haarbal bij een kat is heel normaal, zolang het niet te vaak voorkomt. Als uw kat dagelijks last heeft van haarballen dan is dit te vaak.  

Enkele tips die u thuis kunt toepassen bij uw kat om haarballen te voorkomen zijn: 

  • Borstel regelmatig uw kat, door het borstelen krijgen katten zelf minder haren binnen en wordt de kans op vorming van een haarbal kleiner. Langharige katten kunnen ook getrimd worden. 
  • Zet kattengras in huis, zoals hierboven beschreven eten katten graag gras of planten om te kunnen braken. Echter zijn kamerplanten soms giftig, om die reden is er speciaal kattengras ontwikkeld wat niet schadelijk is voor de kat. U kunt kant en klaar een bosje kattengras kopen of dit zelf kweken.  

Als het uw kat niet lukt om van zijn haarbal af te komen is dit voor uw kat, maar ook voor u erg vervelend. Enkele symptomen hiervan zijn, braken of loos braken, buikpijn, een bolle buik, obstipatie, slecht of niet willen eten en kuchgeluiden.  Als dit het geval is, is het tijd om aan de bel te trekken. Op de praktijk kunnen wij een algehele gezondheidscontrole uitvoeren bij uw kat om na te lopen of er geen onderliggende problemen zijn die de symptomen verklaren. Als dit niet het geval is, kunnen wij u een gepast advies geven. Hierbij geven wij vaak speciale laxeerpasta's en/of snoepjes mee. Wij adviseren u graag bij het juiste middel voor uw kat.