Ontwormen bij paarden

Het is weer tijd voor het ontwormen!

Ons advies is om minimaal twee keer per jaar de mest van uw paard te laten onderzoeken op wormen. Bij het onderzoeken van de mest kunnen wij kijken of uw paard een wormbesmetting heeft en of behandelen hiertegen noodzakelijk is. Zowel jonge paarden met een lagere immuniteit als paarden van een andere leeftijdsklasse kunnen vervelende klachten krijgen bij een wormbesmetting.

Er zijn een aantal risicogroepen.

  • Jonge paarden met een lagere immuniteit. Jonge dieren zijn meer vatbaar voor parasitaire infecties en zijn daarom een belangrijke bron van uitscheiding van eitjes. Het is verstandig om een groep jonge paarden samen te weiden en ze vaker dan normaal te ontwormen. Neem contact op met de praktijk voor een gepast advies.
  • Drachtige merries. Allereerst moet de omgeving van de merries en veulens zo schoon mogelijk zijn. Aan het eind van de dracht is de natuurlijke immuniteit van de merrie verminderd, daarom kan ze sneller een wormbesmetting oplopen en kan ze meer wormeieren gaan uitscheiden. Vaak ondervindt een merrie hier geen klachten van, maar het veulen kan op deze manier wel besmet worden. Om deze besmetting tegen te gaan/ verminderen en de merries gezond te houden is het verstandig om het reguliere ontwormschema te volgen met een extra behandeling net voor het veulenen om vroegtijdige besmetting van het veulen te beperken. Uiteraard wordt er een ontwormmiddel gekozen welke geschikt is voor drachtige of lacterende merries.
  • Veulens hebben een hoog risico op een wormbesmetting. Ze hebben nog geen natuurlijke immuniteit opgebouwd. Bij veulens is er één worm die erg gevaarlijk is voor de gezondheid van veulens, namelijk de spoelworm. Het advies is om te beginnen met het ontwormen van veulens op 2-3 maanden leeftijd en dit om de 2-3 maanden te blijven herhalen totdat ze een jaar zijn. In verband met de groei van veulens is het belangrijk om de behandeling voor het juiste gewicht in te geven om een goed effect te behalen met de behandeling.
  • Nieuwe paarden. Bij nieuw aangevoerde paarden is de ontwormgeschiedenis niet altijd bekend. Het advies bij paarden die nieuw op uw terrein komen is behandelen voor aankomst of uiterlijk bij aankomst en dan 48 uur te isoleren (om te voorkomen dat wormeieren die al in het maagdarmkanaal aanwezig zijn de weide besmetten). Voordat u het paard op de weide laat is het verstandig een mestonderzoek te laten doen om te bekijken welk wormmiddel u aan het paard moet geven voor een doeltreffende behandeling.

 

Indien ontwormen noodzakelijk is, zullen wij het juiste middel voorschrijven. Wilt u persoonlijk ontwormadvies voor uw paard? Dan kunt u bellen op 0528 371 291.